El teff, un cereal saludable i sense gluten

Què és el Teff i d’on prové aquest cereal?

El teff és un cereal molt antic originari d’Àfrica. Ha estat la part central de la dieta etíop durant més de tres mil anys. 

És el més petit de tots els cereals. De fet, el teff és tan petit que 150 grans de teff formen un gra de blat. Però la seva mida enganya, i molt! Perquè sembla que tan petit com és no hagi de ser gran cosa, i precisament és tot el contrari, ja que té unes propietats nutricionals molt potents: 

Cada petit gra d’aquest aliment està ple d’importants vitamines, minerals, fibra i proteïnes, entre els quals destaquen el ferro, el calci, el magnesi i el potassi. A més, actua com a prebiòtic, té un índex glucèmic baix i no conté gluten, per la qual cosa el fa apte per totes aquelles persones celíaques i intolerants.

Quins beneficis té per la salut?

Com que té molt de calci, és recomanable quan hi ha patologies per deficiència d’aquest mineral, com l’osteoporosi, la descalcificació o la desnutrició. A més, és bo pels nens i nenes en etapes de creixement, per a un desenvolupament ossi òptim.

També es recomana sovint a pacients amb diabetis tipus 2, pel seu índex glucèmic baix que ajuda a controlar els nivells de glucosa en sang. 

I fins i tot és interessant per a persones amb anèmia, desgast mental o físic, gràcies al fet que té molt de ferro.

Per últim lloc, no podem passar per alt del seu consum entre esportistes perquè es tracta d’una bona font d’hidrats de carboni d’assimilació lenta, i el ferro que conté millora l’oxigenació de la sang i augmenta el rendiment físic.

Curiositats sobre el Teff i el seu consum al món:

A causa de les seves avantatjoses propietats nutricionals, és considerat, com dèiem, un aliment bàsic de consum diari per a dos terços dels etíops i representa gairebé el 15% de totes les calories consumides al país. 

La forma de consum més popular és una mena de pa de pita (però més esponjós), elaborat amb teff fermentat durant tres dies, que pot funcionar com a base de l’àpat, per embolicar aliments o com a cullera.

Entre els usos més freqüents a Occident destaquen el pa, els pans de pessic, els batuts dietètics, les barretes energètiques, els aliments lliures de gluten, els productes per a esportistes i fins i tot, algunes farinetes per a bebès.

Recordeu que a Bye Bye Blat tenim pa de teff Dimarts Dijous i Dissabtes!

Fonts: