Què és el fajol? És apte per celíacs?

Encara que ho pugui semblar, el fajol no és un cereal. És un pseudocereal de cicle curt que es planta a principis d’estiu i escull a la tardor. Els hidrats de carboni són el seu component principal, però també conté proteïna i diferents materials i antioxidants. A més, aquest aliment no conté gluten, i per aquest motiu, és molt preuat en les dietes de les persones celíaques. De totes maneres, hem de tenir en compte una sèrie de precaucions que esmenem més endavant.

Quines són les seves propietats nutricionals?

El valor nutricional del fajol és molt superior al dels cereals. Els hidrats de carboni són el seu component principal, però també conté proteïna i diferents minerals i antioxidants. I tot això, com es converteix en beneficis?

Doncs bé, el fajol té molts beneficis per a la salut; alguns d’ells són que millora el control dels nivells de sucre a la sang gràcies al fet que conté fibra, i aconsegueix un augment lent i progressiu dels nivells d’aquest. També millora la circulació i és bo pel cor, gràcies al magnesi, el coure i altres proteïnes que conté i per últim, redueix el risc de patir patologies de còlon, ja que conté un tipus de fibra (midó resistent) que no la podem digerir, per tant, arriba fins al còlon, on és fermentada per la nostra microbiota (flora intestinal), i genera un tipus de substàncies (àcids grassos de cadena curta com el butirat) que nodreixen la paret de l’intestí.

Precaucions IMPORTANTS per als celíacs

Tot i que el fajol no conté gluten, cal anar amb compte a l’hora de comprar-lo (tant si és a granel com no) i vigilar molt bé que estigui certificat sense gluten. La raó principal és que les plantes envasadores comparteixen instal·lacions per aquest tipus de gra i els que tenen gluten i per aquest motiu és fàcil que pateixi contaminació creuada.

Les fonts oficials consultades per aquest article són les següents: