Beixamel vegetal cremosa i saludable?

Beixamel vegetal cremosa i saludable? Sí! És possible! T’ho expliquem!

Sempre hem associat la beixamel a un plat greixòs i/o de molta caloria. A més és ben sabut que a les taules nadalenques que s’acosten hi podem trobar temes alimentaris relacionats amb el gluten, làctics, etc…

És per això q avui us volem explicar com fer una BONA beixamel vegetal, cremosa i prescindint d’ultraprocessats de baixa qualitat.

Sabem que els principals ingredients per a l’elaboració d’aquest plat en condicions “normals” són: mantega, farina i llet. 

Bé doncs per la versió vegetal optaríem per: oli d’oliva verge extra (enlloc de margarina); beguda vegetal a escollir, essent possible com més neutre millor (per no alterar el gust), i sense sucres afegits. Si bé és cert que aquestes begudes solen ser més dolces d’entrada, sempre ho podrem corregir al final afegint una més alta quantitat de sal, pebre i/o nou moscada. Finalment podem utilitzar midó de blat de moro o inclús farina de llegums pel seu alt contingut proteic, com a substituts de la farina de blat.

L’espessor de la beixamel la controlarem amb les proporcions d’oli i farina; en cas de voler-ho més espès augmentarem la quantitat d’aquests dos ingredients. Si ens agrada més líquid podem afegir-hi més beguda vegetal o inclús tb brou de verdures.

Trucs per la cocció! Ordenem les idees!

  • Utilitzar paelles o cassoles antiadherents i amb fons ample
  • Escalfar primer l’oli d’oliva a baixa temperatura SENSE DEIXAR Q FUMEJI i afegir la farina poc a poc amb unes varilles fins que es transformi en una pasta espessa.
  • Quan aconseguim la pasta espessa anar introduint la begida vegetal SENSE DEIXAR DE REMOURE amb les varilles.
  • Mantenir sempre la cocció suau, EVITAR QUE BULLI perquè no es cremi.
  • Duració aproximada uns 30min.
  • Una vegada passat aquest temps, afegir els condiments al gust: sal, pebre i nou moscada.

Dubtes??

Què passa si ha quedat molt líquida? 

La podem deixar al foc i esperar a que redueixi o afegirhi MOLT A POC A POC un xic més de farina/oli.

Què passa si queden grumolls a posteriori?

La podem passar per la batedora.

BONES FESTES I BON PROFIT