Al·lèrgia o intolerància a l’ou? Parlem-ne. Avui és el dia!

El 14 d’octubre és el Dia Mundial de l’Ou i volem aprofitar l’avinentesa per parlar-vos d’aquest aliment. Què en sabem d’aquest i de la seva al·lèrgia o intolerancia?

Primer, diferenciar entre al·lèrgia i intolerància!

Primer de tot, com sempre expliquem, cal diferenciar entre al·lèrgia i intolerància. No és exactament el mateix. En una al·lèrgia existeix una reacció del sistema immunitari, mentre que en una intolerància el sistema immunitari no juga cap paper sinó que és un tema metabòlic i digestiu. A més, a part d’aquest aspecte més tècnic, tampoc tenen els mateixos símptomes una que l’altra, us recordem l’article del nostre blog on parlem sobre aquest tema perquè us en pugueu informar millor abans de continuar.

Què sabem sobre la al·lèrgia i intolerància a l’ou? 

Els ous són un dels aliments que causen més al·lèrgies entre els nens. Sol aparèixer abans dels 2 anys de vida i pot desaparèixer en els primers 6 anys. Dit d’una altra manera, el 39% de les al·lèrgies a aquest aliment són en l’edat pediàtrica.

Els símptomes d’al·lèrgia a l’ou normalment es manifesten després d’ingerir-los directament o d’ingerir aliments que en contenen. Els símptomes varien de moderats a greus i poden comprendre l’erupció cutània, la urticària, la congestió nasal, els vòmits i altres problemes digestius. 

En canvi, els de la intolerància solen ser una mica més lleus i passen per simptomes com: Dolor abdominal, flatulència, inflor abdominal, pèrdua de pes o diarrea però a vegades també restrenyiment. 

Quins aliments he d’evitar si no puc menjar ou?

L’únic tractament eficaç de l’al·lèrgia és evitar prendre ous o aliments que el continguin. Per això, els productes que no són directament ous però que en poden contenir són aquells com: Productes de pastisseria o brioixeria, pa, embotits, caramels, formatges, cremes i sopes, algunes margarines i salses… 

Una manera de saber si algún aliment processat conté ou, és fixar-nos en l’etiquetatge. Les proteïnes d’ou poden aparèixer en les etiquetes dels aliments com: albúmina, coagulant, emulsificant, globulina, lecitina o E-322, livetina, lisozima, ovoalbúmina, ovomucina, ovomucoide, ovovitelina, vitelina o E-161b

Celíaquia i altres intoleràncies 

La celiaquia i les altres intoleràncies no és que estiguin lligades pel fet de ser-ho, sinó que les persones celíaques sense diagnosticar o aquelles que sí que estan diagnosticades, però que no segueixen una dieta adequada, poden presentar símptomes relacionats amb alguna altra intolerància alimentària.

Dit d’una altra manera, el mal que ens provoca la resposta immunitària davant la presència del gluten en la mucosa intestinal causa a un mal funcionament de l’intestí en general que pot afectar la producció d’enzims encarregats de processar altres aliments, com passa amb algunes intoleràncies. I d’aquí la confusió.

En molts casos, una vegada la celiaquia és diagnosticada, desapareixen la resta de símptomes associats a altres possibles intoleràncies.

A Bye Bye Blat també tenim productes sense ou!

Consulta’ns i t’informarem de quins dels nostres productes no contenen aquest ingredient ni succedanis perquè puguis gaudir d’una alimentació tranquil·la. 

A més, també volem informar-vos que ben aviat, tots els dimarts, tindrem nous productes sense ou. Us n’anirem informant properament.