5 cereals sense gluten que pots introduir a la dieta

Moltes vegades quan pensem en substitutius al gluten, només ens venen al cap el blat de moro i l’arròs. Però… Sabies que existeixen molts més cereals sense gluten? Avui et deixem una llista de 5 recomanacions de cereals lliures de gluten alternatives al blat de moro i l’arròs que pots introduir a la dieta si ets celiac o intolerant.

Però… abans de començar, saps què és el gluten?

Sempre parlem del gluten, però… Ens hem preguntat mai què és el gluten? Doncs bé, el gluten és la proteïna que es troba especialment al blat, ordi i sègol i que l’organisme dels celíacs no tolera correctament. Dit això, la següent pregunta seria: Quins són els seus substituts més habituals? Com us hem dit anteriorment hi ha molta oferta més enllà del blat de moro i l’arròs i avui volem descobrir-vos-la!!! 

5 cereals sense gluten que pots introduir a la dieta:

  1. Fajol

El fajol no és ben bé un cereal com a tal. Podem considerar-lo més aviat un pseudo-cereal. Aquest aliment 100% lliure de gluten conté gran quantitat d’aminoàcids essencials i conté també una gran quantitat de fibra, per la qual cosa contribueix a millorar el funcionament intestinal. Sabies que a Catalunya es produeix majoritàriament a la Garrotxa? Tradicionalment s’utilitzava a la cuina en l’elaboració de plats com ara les farinetes, producte molt típic i conegut a la Garrotxa. 

  1. Teff

Diuen que el Teff és el millor substitut del blat perquè consta de més nutrients que ell. Quins? Doncs és que és ric en àcids grassos essencials i aminoàcids, conté vitamines i proteïnes, minerals com potassi, ferro, zinc, magnesi, és font de fibra, conté calci i és molt ric per qualsevol dieta ja que aporta una gran quantitat d’energia. A més, saps que diuen que és el cereal més petit del món? 

  1. Amarant

L’amarant és un cereal molt baix en greixos i ric en minerals. Podem barrejar les seves llavors crues en un iogurt per a treure el màxim partit a les seves propietats, o podem utilitzar-lo per a fer repostería, com per exemple, galetes. 

  1. Quinoa

Amb la quiona passa una mica com amb el fajol. La classifiquem com a cereal, però en realitat és més un pseudo-cereal. Aquest aliment s’ha fet molt conegut durant els últims anys ja que és molt ric en ferro, fòsfor, calci i vitamines, i a més amb un contingut gras molt baix. És també una gran font de proteïnes. Es pot cuinar com si es tractés d’arròs, de fet la seva cocció és molt semblant. 

  1. Mill

El mill és segurament el cereal que més minerals i proteïnes conté (Ens aporta ferro, àcid fòlic) i resulta molt versàtil a la cuina, se’n pot fer de tot! Però… malgrat això, també cal comentar que molts celíacs tenen molèsties en consumir-ho. 

I tu? Quins cereals lliures de gluten consumeixes exceptuant el blat de moro i l’arròs?