Les espècies i els condiments són aptes per celíacs?

Les espècies i els condiments són aptes per celíacs? Aquest és un dels temes que porta més de cap a tots aquells que comencen a introduir-se en aquest món; Per això, avui hem volgut parlar d’aquest tema. La resposta a la pregunta anterior és: Si, però ull. T’ho expliquem per passos a continuació.

Abans de començar a entrar en detall amb la matèria, hem de diferenciar entre els següents tipus de productes i aliments: Genèrics, convencionals, amb gluten i específics sense gluten. Però què signifiquen exactament aquestes classificacions?

  • Els aliments i productes genèrics són aquells que per la seva naturalesa, seran sempre sense gluten. Inclús si han estat lleugerament processats (a no ser que a l’etiqueta del fabricant es digui el contrari).
  • Els aliments convencionals són aquells que sempre podran contenir gluten, i per tant, ens haurem d’assegurar sempre la seva certificació. 
  • Els aliments i productes amb gluten són aquells, com el seu nom indica, que sempre tindran gluten. 
  • I els aliments i productes específics sense gluten són aquells que haurien de tenir gluten però que s’han formulat perquè no sigui així.

Una vegada aclarit aquest tema, anem a entrar en detall. On situem les espècies i els condiments dins d’aquesta classificació? Doncs bé, es consideren genèrics (aquells que per la seva naturalesa, seran sempre sense gluten) aquelles aromes, colorants i herbes naturals (i per tant, no sintètics o artificials) que es presenten en branca, gra o sense moldre. Per altra banda, es consideren convencionals (aquells que sempre podran contenir gluten, i per tant, ens haurem d’assegurar sempre la seva certificació. ) les aromes i colorants artificials, les espècies processades (és a dir moltes, torrades, triturades, picades), condiments i condimentadors. 

Dit això, anem a situar-vos millor amb una gràfica que us ajudi a veure visualment quines són les espècies i condiments que podeu considerar genèrics o convencionals; És a dir, sense gluten o amb possible contaminació de gluten.

Genèrics(sense gluten)Convencionals (Haurem d’assegurar-nosque estiguin certificats)
Pebre en graPebre molt
Jengibre amb branca o sencerJengibre molt
Safrà amb herbaSafrà molt
*A l’hora de menjar fora de casa cal anar amb molt compte ja que el safrà s’utilitza per molts restaurants com a colorant.
Canyella en brancaCanyella molta
Cúrcuma sencera Cúrcuma molta
Flors comestibles senceresFlors comestibles liofilitzades
Regalèssia amb brancaRegalèssia molta
Currys i condimentadors, fines herbes, all i julivert, herbes provençals…
Alfàbrega fresca Alfàbrega molta o deshidratada
Cilantre fresc / herbaCilantre molt o triturat
Citronel·la frescaCitronel·la molta
Anet frescAnet molt
Menta frescaMenta molta o triturada
Fulla de llorerLlorer molt
Orenga fresca o en plantaOrenga molta
Julivert frescJulivert en fulles picades o molt
Farigola frescaFarigola molta
All amb hortalissa All molt
Ceba amb hortalissaCeba triturada o molta
Bitxo senceraBitxo molta
Nyora senceraNyora amb conserva
Pebre vermell es processat
Pebre vermell de la vera no és una espècie processada
Sal d’ús gastronòmic Preparats amb sal
Anís, anís verd i anís estrellat
Cardamom verd Cardamom molt
Llavors de xia senceresLlavors de xia moltes
Cilantre en llavorsCilantre molt 
El comino és l’única espècie que NO és genèrica ni en llavors. Si en un restaurant veieu comino, portarà gluten. 
lli daurat i marró sencerlli daurat i marró molt
Mostassa en graMostassa molta
Nou moscada senceraNou moscada molta
Sèssam blanc o negre en graSèssam blanc o negre molt

Esperem que la informació que us hem detallat us pugui servir, i us volem recordar que la informació que facilitem a aquest post és només vàlida per Espanya, en cas de viatjar a altres països s’ha d’adaptar la seva aplicació al país en qüestió. 

A falta d’un organisme oficial, la informació es recull a través de les diverses organitzacions que tracten el tema (FACE, Celíacs de Catalunya i Associació de Celíacs i Sensibles al Gluten). Les normatives que recullen la informació alimentària proporcionada al consumidor a Europa i que afecten als celíacs són el RE 1169/2011 i el RE 828/2014.

I al proper post us parlarem de les llaminadures i fruits secs! Us esperem!!!

CatalanEnglishSpanish