Diferència entre una al·lèrgia i una intolerància?

Saps la diferència entre una al·lèrgia i una intolerància?

Una al·lèrgia i una intolerància no són el mateix, tot i que es tendeixen a confondre perquè poden compartir símptomes.

Com identificar-les?

D’entrada hem de saber que en una al·lèrgia existeix una reacció del sistema immunitari, mentre que en una intolerància el sistema immunitari no juga cap paper sinó que és un tema metabòlic i digestiu.

Què és una al·lèrgia alimentària?

Les al·lèrgies alimentàries són causades per una reacció del sistema immune davant d’un al·lergogen que entra en contacte amb l’organisme.

L’al·lèrgia pot ser causada per la creació d’anticossos o de cèl·lules, el principal exponent de la qual és la celiaquia tot i que aquesta no es pot classificar en cap de les dues, d’aquest tema en parlem més endavant.

Quins són els símptomes de l’al·lèrgia immediata?

Els símptomes menys greus i més freqüents podem ser urticària, enrogiment de la pell, inflor de llavis i parpelles, dermatitis amb referència a la pell. O també vòmits, dolor còlic, diarrea, picor de boca i gola pel que fa al sistema digestiu.

No obstant això, també pot afectar a l’aparell respiratori amb símptomes com rinitis, asma.

Els símptomes més greus podrien ser reacció anafilàctica, que afecta diversos òrgans i sistemes. De totes maneres, la manifestació més greu és el xoc anafilàctic que pot resultar mortal.

Què és una intolerància alimentària?

Es pot identificar una intolerància perquè la majoria dels símptomes solen ser reaccions físiques. Aquest factor no és tan freqüent amb les al·lèrgies.

Dit això, la intolerància alimentària és una reacció adversa a un aliment, però, a diferència de les al·lèrgies, no s’ha pogut demostrar que intervingui el sistema immune, sinó que són un altre tipus de mecanismes els que desencadenen aquesta reacció.

Dit d’una altra manera, quan parlem d’intolerància, parlem de què l’organisme no pot assimilar correctament un aliment o un dels seus components.

Quins són els símptomes de la intolerància?

Els símptomes són similars als digestius causats per les al·lèrgies immediates: Nàusees, diarrea i dolor abdominal. De totes maneres es pot arribar a consumir petites quantitats de l’aliment o del component alimentós, sense que es donin símptomes.

I la celiaquia? On la classifiquem?

Doncs bé, ni a un lloc ni a l’altre…al proper post us ho explicarem amb detall, de moment us deixem l’actual definició segons el nou protocol de detecció precoç en el diagnòstic de la celiaquia del ministeri de Sanitat:

“Trastorn sistèmic de base immunològica causat per la ingesta de gluten i altres proteïnes afins que afecta individus predisposats genèticament”

Voleu més informació sobre aquest tema? Us adjuntem un article oficial de l’Agència Espanyola de la Seguretat alimentària i nutrició per si us pot resultar d’interès:

https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/alergias.htm

CatalanEnglishSpanish