Com afecta la contaminació creuada a l’organisme

Contaminació creauda, què és?

Abans de començar a explicar perquè un producte sense gluten amb contaminació creuada també afecta a l’organisme, volem explicar-vos què és la contaminació creuada. Segurament molts de vosaltres ja ho sabreu, però per aquells que encara tingueu dubtes al respecte, la contaminació creuada és la transferència d’agents contaminants d’un aliment contaminat a un altre que no ho està

Un producte sense gluten amb contaminació creuada també afecta a l’organisme?

La resposta és si. Un producte sense gluten amb contaminació creuada també afecta a l’organisme!

Com dèiem, la contaminació creuada es produeix quan un aliment entra en contacte amb agents externs i nocius per a la nostra salut, com el gluten ho és per una persona celíaca / sensible al gluten. 

És important destacar que no cal només vigilar amb els aliments, sinó també amb tots aquells utensilis. superfícies, ingredients, plats etc… que hagin estat en contacte amb el gluten. Encara que el contacte pugui ser mínim, després no pot ser utilitzat per a cuinar sense gluten o no pot ser ingerit per un celíac.

Com tenir cura del forn perquè això no passi?

El forn és un dels llocs on més contaminació creauda hi pot haver. Però seguint aquest consells d’en Jordi, haurieu d’aconseguir evitar-ho! Quan fem menjar sense gluten al forn tenim dos opcions:

ELS CONSELLS D’EN JORDI

  1. Netejar-lo de manera que no hi quedi ni un trist bri de gluten dins.
  2. Recórrer als papers de forn especials o les les «bosses» per a pizzes realitzats amb un material especial que permet aïllar la pizza de l’exterior i que es faci igualment.

Si aquest procés es realitza correctament, després de fer el plat sense gluten o viceversa, podem introduir el plat amb gluten sense risc.

Això si, una vegada el forn sigui fred de nou, cal netejar-lo abans de tornar a utilitzar-lo per a treballar sense gluten. De totes maneres, per norma general, quan cuinem sense gluten i amb gluten alhora, és molt millor fer abans la preparació del celíac per a reduir riscos.

Què diuen des de la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE)?

Des de la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE), asseguren que sí que es pot compartir forn per a treballar amb i sense gluten al mateix temps. Però recomanen que es col·loqui la preparació sense gluten en la part superior, l’amb gluten en la part inferior i no s’activi la funció ventilador.